HIGIENA RĄK

Dbanie o zdrowie to nie tylko zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, ale także troska o higienę, w szczególności rąk.
 
Na każdym centymetrze kwadratowym skóry dłoni może żyć nawet do 5 mln komórek bakterii. Wystarczy myć ręce przez kilkadziesiąt sekund, by oczyścić je z 90% bakterii.
Na rękach oprócz fizjologicznej mikroflory skóry mogą znajdować się groźne drobnoustroje, które przedostały się na powierzchnię dłoni po zetknięciu z zanieczyszczoną powierzchnią. Mogą to być np. rotawirusy i norowirusy (odpowiedzialne za biegunki, grypę żołądkową),gronkowiec złocisty(powoduje zakażenia skóry i zatrucia pokarmowe), jaja tasiemca i owsika.
W celu zwiększenia bezpieczeństwa, minimalizując ryzyko zarażenia lub infekcji, mycie rąk powinno trwać minimum 30 sekund.
Nadmierne czyszczenie rąk może jednak spowodować wysuszenie skóry dłoni. Dlatego należy pamiętać, by dodatkowo regularnie kremować ręce.
 
Poza domem dostęp do bieżącej wody i mydła jest ograniczony, w takiej sytuacji warto mieć przy sobie preparat do dezynfekcji w postaci żelu lub pianki. Należy jednak być bardzo ostrożnym i nie używać środka dezynfekującego jako głównego źródła zapobiegania wirusowi!
 
NFZ.pl/ GIS.gov.pl